Waarom je jouw Water moet Filteren
De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan. Hoewel Nederland bekend staat om zijn goede drinkwaterinfrastructuur, zijn er steeds meer zorgen over de aanwezigheid van verontreinigende stoffen zoals medicijnresten, microplastics en pesticiden. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee die we niet mogen negeren.
Het is daarom belangrijk om extra maatregelen te nemen om de kwaliteit van je drinkwater te waarborgen. Een effectieve manier om dit te doen, is door het gebruik van een Azuraqua waterfilter.
Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat waterfilters zoals de Azuraqua de aanwezigheid van schadelijke stoffen aanzienlijk kunnen verminderen. Dit is niet alleen beter voor je gezondheid, maar draagt ook bij aan een duurzamer milieu, aangezien er minder plastic flessen nodig zijn wanneer je thuis betrouwbaar gefilterd water hebt.
Voor meer informatie over de voordelen van waterfilters en de achteruitgang van de waterkwaliteit in Nederland, kun je de volgende onderzoeken raadplegen
- Een dikke onvoldoende voor waterkwaliteit – Volgens de Wageningen University & Research (WUR) scoort Nederland slecht op waterkwaliteit binnen de EU.
- Nationale analyse waterkwaliteit – Dit rapport van de Rijksoverheid geeft een gedetailleerd overzicht van de huidige staat van de waterkwaliteit in Nederland. Het toont aan dat de waterkwaliteit in veel gebieden nog steeds niet voldoet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water
PFAS & PFOA
Een van de grootste zorgen zijn de zogenaamde PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) en PFOA (perfluoroctaanzuur). Deze chemische stoffen worden gebruikt in een breed scala aan industriële en consumentenproducten vanwege hun water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen. Ze komen in ons milieu terecht via industriële lozingen, afvalwater en consumentenproducten, en uiteindelijk ook in ons drinkwater.
- RIVM over PFAS – Het RIVM biedt uitgebreide informatie over PFAS, hun aanwezigheid in het milieu, en de mogelijke gezondheidseffecten.
- Gezondheidsraad rapport over PFAS – Een rapport van de Gezondheidsraad over PFAS in drinkwater en voedingsmiddelen.
- TNO-onderzoek naar PFAS – TNO doet onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het milieu en hun effecten op de gezondheid.
- Onderzoek van Zembla naar PFAS – Een onderzoeksartikel van Zembla over de giftigheid van PFAS.
Een betere smaak
Gefilterd water wordt vaak als lekkerder ervaren dan kraanwater omdat filters mineralen, zouten en metalen verwijderen, wat zorgt voor een lichtere en puurdere smaak.
Dit gefilterde water wordt ook gebruikt bij het maken van koffie, wat cruciaal is aangezien 98% van koffie uit water bestaat. Water met een lager mineraalgehalte kan meer smaken uit de koffiebonen opnemen, wat resulteert in een koffie met een betere smaakhelderheid en balans.
Beter voor Apparaten
Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je apparaten minder goed functioneren doordat waterleidingen verstopt raken, wat leidt tot snellere slijtage. Om je apparaten in optimale conditie te houden, is regelmatig ontkalken noodzakelijk.
Kalkconcentraties in drinkwater verschillen per gebied, dus de frequentie van onderhoud kan variëren. Gemiddeld is een driemaandelijkse cyclus voldoende. Regelmatig ontkalken verlengt niet alleen de levensduur van apparaten, maar verbetert ook de smaak van koffie en thee.