PFAS uit Drinkwater Filteren

PFAS uit Drinkwater Filteren

Kun je PFAS uit drinkwater filteren?

Wil jij PFAS uit Drinkwater Filteren? Ja, dat kan. Maar niet met elk filter. PFAS zijn lastig te verwijderen en vereisen specifieke filtratietechnieken. Hieronder leggen we de meest effectieve methoden uit.

Welke filters werken tegen PFAS?

1. Actieve koolstoffilters (Activated Carbon)

PFAS uit Drinkwater Filteren met Actieve kool is een van de meest gebruikte materialen om PFAS te filteren. Het bindt chemische stoffen aan het oppervlak en kan met name lange keten PFAS (zoals PFOS en PFOA) effectief verwijderen. Let op: niet alle koolstoffilters zijn even krachtig. Granulair actieve kool (GAC) presteert doorgaans beter dan compacte blokken, mits goed onderhouden.

2. Omgekeerde osmose (Reverse Osmosis, RO)

PFAS uit Drinkwater Filteren met Een RO-systeem duwt water onder hoge druk door een halfdoorlatend membraan. Hierbij blijven zelfs de kleinste deeltjes, waaronder PFAS, achter. Reverse Osmose is een van de meest effectieve technieken, maar vereist een investering en installatie onder de gootsteen. Vaak wordt RO gecombineerd met actieve kool voor een optimale werking.

Waterfilters voor de beste prijs

3. Ion Exchange Filters

Bij deze techniek worden PFAS-moleculen verwisseld met onschadelijke ionen. Ionenwisselaars zijn effectief voor zowel lange als korte keten PFAS. Ze worden vaak ingezet in industriële toepassingen, maar zijn ook verkrijgbaar voor huishoudelijk gebruik.

4. Combinatiesystemen

De beste filters combineren meerdere technologieën: actieve kool, RO en ionenwisseling. Deze systemen bieden een hogere filtratie-efficiëntie, maar zijn doorgaans ook duurder en groter van formaat.

Wat werkt niet tegen PFAS?

Veel eenvoudige waterfilters zoals kannen met standaard cartridges (zonder actieve kool van hoge kwaliteit) of simpele kraanfilters verwijderen geen of nauwelijks PFAS. Ook koken helpt niet – PFAS verdampen namelijk niet bij 100 graden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een PFAS-filter?

1. Onafhankelijke testresultaten

Check altijd of het filter is getest op PFAS-verwijdering door onafhankelijke laboratoria, zoals NSF International of TÜV.

2. Soort PFAS

Vraag of het filter ook korte keten PFAS kan verwijderen, want deze zijn nóg lastiger te filteren en worden steeds vaker aangetroffen in water.

3. Onderhoud en vervanging

Filters verliezen hun werking na verloop van tijd. Let op het vervangingsschema en de beschikbaarheid van cartridges of membranen.

4. Capaciteit en gebruiksgemak

Heb je een gezin of drink je veel water? Kies dan een filter met voldoende capaciteit en een snelle doorstroomsnelheid.

Wat zijn de beste PFAS-filters voor thuisgebruik?

Op basis van effectiviteit, prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksgemak, zijn dit populaire keuzes:

  • Waterfilterkannen met gecertificeerde actieve kool (zoals de AzurAqua Water Pitcher)
  • RO-systemen zoals de AquaTru of Aqualive
  • Kraanfilters met actieve kool en extra ionenwisselingslaag

Wat zegt de overheid over PFAS in drinkwater?

In 2023 heeft de Europese Unie een gezamenlijke PFAS-grenswaarde ingesteld voor drinkwater: 100 nanogram per liter voor som van 20 PFAS, en 500 nanogram voor totaal PFAS. Nederland heeft die richtlijnen overgenomen. Toch worden er nog regelmatig overschrijdingen gemeld, vooral in de buurt van industriële gebieden.

Waarom is PFAS zo moeilijk te verwijderen?

PFAS zijn moleculair sterk en lossen niet goed op in water, waardoor ze zich moeilijk laten filteren. De fluorkoolstofketens maken ze bovendien chemisch stabiel. Daarom vereist het verwijderen van PFAS vaak een combinatie van technieken en nauwkeurige filtering tot op nanoniveau.

Wat kun je zelf doen naast filteren?

Naast het filteren van je kraanwater kun je PFAS-blootstelling beperken door:

  • Geen pannen met Teflon-coating te gebruiken
  • Cosmetica te vermijden met ‘fluor’ of ‘PTFE’ in de ingrediëntenlijst
  • Geen waterafstotende sprays te gebruiken binnenshuis
  • Producten met eco-keurmerken te kiezen

PFAS uit Drinkwater Filteren: is het de moeite waard?

Absoluut. Zeker als je woont in een regio met verhoogde PFAS-waarden of als je gewoon meer regie wilt over je gezondheid. Investeren in een goed PFAS-filter geeft gemoedsrust en zuiverder water voor jou en je gezin.

Neem het heft in eigen handen

PFAS in drinkwater zijn een groeiend probleem. Hoewel overheden maatregelen nemen, is het filteren van je eigen drinkwater de meest directe manier om je blootstelling te beperken. Kies voor een filter dat bewezen effectief is, houd het goed bij en wees kritisch op wat je in huis haalt. Je lichaam – en je toekomst – zijn het waard.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Verwijdert een standaard waterfilterkan PFAS?

Niet altijd. Alleen filterkannen met hoogwaardige actieve kool of extra filterlagen kunnen (gedeeltelijk) PFAS verwijderen. Kijk naar onafhankelijke testresultaten.

Zijn PFAS schadelijk in kleine hoeveelheden?

Zelfs kleine hoeveelheden PFAS kunnen zich ophopen in het lichaam. Langdurige blootstelling wordt in verband gebracht met gezondheidsrisico’s, vooral bij kinderen en zwangeren.

Hoe vaak moet ik een PFAS-filter vervangen?

Dat hangt af van het type filter en de hoeveelheid water die je gebruikt. Sommige filters moeten maandelijks vervangen worden, andere gaan 6 maanden tot een jaar mee. Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant.

Kan ik PFAS volledig uit mijn water verwijderen?

Met geavanceerde systemen zoals omgekeerde osmose in combinatie met actieve kool kun je het grootste deel van PFAS verwijderen. Volledige verwijdering is lastig, maar je kunt de blootstelling drastisch verminderen.

Zijn PFAS ook gevaarlijk via douchen of baden?

PFAS worden vooral opgenomen via inname (drinken of voedsel). De opname via de huid is beperkt, maar bij langdurig of warm douchen kan er wel sprake zijn van lichte blootstelling via inhalatie of huidcontact.

PFAS in ons kraanwater? Het klinkt als een futuristisch probleem, maar het is de harde realiteit. Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over de kwaliteit van hun drinkwater. Terecht. Want PFAS – een groep hardnekkige chemicaliën – zijn moeilijk afbreekbaar, mogelijk schadelijk voor de gezondheid en inmiddels wijdverspreid in ons milieu. In dit artikel ontdek je hoe je PFAS drinkwater kunt filteren, welke methodes écht werken en waar je op moet letten bij het kiezen van een PFAS-waterfilter.

Wat zijn PFAS eigenlijk?

PFAS staat voor Per- en Polyfluoralkylstoffen, een verzamelnaam voor duizenden synthetische stoffen die sinds de jaren ’50 worden gebruikt in onder andere pannen met anti-aanbaklaag, regenkleding, cosmetica en blusschuim. Ze zijn water- en vetafstotend, maar vooral: extreem persistent. Ze breken nauwelijks af in het milieu én in ons lichaam. Daarom worden ze ook wel ‘forever chemicals’ genoemd.

PFAS uit Drinkwater Filteren: Hoe komt het in ons drinkwater terecht?

PFAS kunnen via industriële lozingen, landbouwgrond, vuilstortplaatsen en zelfs de lucht in ons oppervlakte- en grondwater belanden. Omdat ons kraanwater vaak afkomstig is van deze bronnen, kunnen er dus sporen van PFAS in het drinkwater terechtkomen. Hoewel drinkwaterbedrijven hun best doen om PFAS te verwijderen, lukt dat niet altijd volledig.

Zijn PFAS in drinkwater gevaarlijk?

Wetenschappelijke studies brengen langdurige blootstelling aan PFAS in verband met diverse gezondheidsproblemen. Denk aan:

  • Hormonale verstoringen
  • Verhoogde kans op nier- en leverproblemen
  • Verhoogde cholesterolwaarden
  • Verminderde werking van het immuunsysteem
  • Lagere vruchtbaarheid

Hoewel de hoeveelheden PFAS in Nederlands drinkwater meestal onder de wettelijk toegestane normen liggen, kiezen steeds meer mensen voor het zekere voor het onzekere. Lees meer over PFAS Drinkwater

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Webshop Keurmerk

Weten waar u mee te maken heeft

14-dagen Bedenktijd

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

Vandaag besteld, Morgen Geleverd (NL/BE)

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad

COMBIPAKKET DEAL